Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj

03.01.2024 Sabinov

Sabinov 3. januára (TASR) - Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj. Na poslednom minuloročnom zastupiteľstve ho schválili mestskí poslanci. Radnica o tom informuje na svojej webstránke.

Ako uvádza, poplatok platí fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je ako stavebník uvedená v stavebnom povolení, právoplatnom rozhodnutí o povolení zmeny stavby pred jej dokončením, právoplatnom rozhodnutí o dodatočnom povolení stavby, alebo ktorej bolo doručené oznámenie stavebného úradu k ohlásenej stavbe.

"Základom poplatku je výmera podlahovej plochy nadzemnej časti realizovanej stavby v štvorcových metroch (m2). Za podlahovú plochu sa považuje súčet výmery všetkých miestností v nadzemných podlažiach stavby," vysvetľuje radnica.

Pri stavbách na bývanie je poplatok 15 eur za štvorcový meter, pri stavbách na pôdohospodársku produkciu, skleníkoch, stavbách pre vodné hospodárstvo, stavbách využívaných na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu je poplatok 20 eur.

Čo sa týka priemyselných stavieb, stavieb slúžiacich energetike, stavebníctvu, využívaných na skladovanie vlastnej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu je poplatok rovnako 20 eur.

Stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou sú spoplatnené sumou 20 eur. Pri ostatných stavbách je poplatok 15 eur.

Poplatok za rozvoj sa vypočíta ako súčin základu poplatku znížený o 60 m2 a sadzby poplatku za rozvoj podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za rozvoj. Jeho úplné znenie a tlačivá sú zverejnené na webstránke mesta.
 

Vyberte región